Menu

3. Chotouň

Mám-li zhasnout, asi bude vhodné si nejdříve rozsvítit: A v tom byla šifra. Světlo po zapnutí vždy chvilku blikalo, asi tak jako stará zářivka.

Ve zhasínání světla pak bylo možno pouhým okem vidět morseovku "MILI UCA...". Morseovka se ovšem exponenciálně zrychlovala, takže poslední písmena zprávy trvala jen zhruba tisícinu sekundy.

Lampa neobsahovala rozbitou zářivku. Jednalo se o 20W bílou LED, která byla napájená proudovým zdrojem MeanWell 700 mA a přerušovaná procesorem Atmel ATMega88PA - výstup proudového zdroje se přepínal pomocí MOSFET tranzistoru mezi LED a balastem ze zenerových diod tak, aby byl proud ze zdroje stále konstantní a tím pádem signál vysílaní z LED téměř ideální i ve vysokých frekvencích.

Destička s procesorem už byla dříve použita na hře Po Škole v kostičkách reagujících na teplotu a později i v blikajícím vláčku. Tady našla další využití.

Dál tedy nešlo ani tak o luštění, jako o to, zda tým dokáže přijít na postup, kterým šifru přečte, ať už pomocí fotoaparátu s vysokým rozlišením, rychlou kamerou, analýzou artefaktů při nahrávání kamerou v mobilu, nebo nahráním signálu z fototranzistoru, fotodiody či fotorezistoru.

Jen zlomek týmů to dokázal na první návštěvu, takže se chata v Losích stala pro mnoho týmů důvěrně známou lokací.

Po přečtení celého řešení už je jasné kam jít: MILI UCASTNICI DALSI SIFRA SE NACHAZI VE STAREM ROZMITALE V MUZEU CVOKARSTVI