Menu

Šifra č. 3

Stránka: 1 2 >>

HTML není povoleno, text lze *zvýraznit*

Míša (Lumpík) píše, dne 26. 1. 2018 v 11:48

Milý týme VIND,
měli byste zájem o společný výlet na šifru 4 zítra, tj. v sobotu 27. 1.?

Ti (JTHTN) píše, dne 10. 10. 2017 v 9:31

117 dní - zatím nejdelší prolomený zákys v dějinách týmu... :)

(JTHTN) píše, dne 10. 10. 2017 v 10:35

A to vše a po šesté !!! návštěvě, když z páté jsme měli ... DALSI SIFRA.
Pak přišla ještě úprava čtení Arduina s fotorezistorem a už jsme se dostali až na MUZEU CV.
Každopádně zásek přes 117 dní je pomalu na ručník :-)

Jana (JTHTN) píše, dne 11. 10. 2017 ve 12:12

Jsem moc ráda, že jsme nepoužili ručník!

Marťa (Lumpík) píše, dne 7. 1. 2018 ve 20:13

U nás prolomeno po 176 dnech (ne tedy mým přičiněním;-)).

Marwin (Freezy Bee) píše, dne 13. 11. 2017 ve 22:39

Mini report: (a chlubím se teď cizím peřím, protože jsem ani na jedné návštěvě nebyl osobně)

První návštěva v noci bez přípravy. Natočeno na mobily. Z 60fps točenému proti stropu doluštěno až po DALSI SIFRA SE NACHAZI. Možná by šlo jít o kapku dál z proužků (jak tu padlo), ale muselo by být víc videí než jedno a chtělo by to nějaké zpracování, počítání a tak. A do konce by to určitě nestačilo. Možná "kdyby na tom závisel život", tak to nějak vybrutíme.

Z náhodného artefaktu na starším foťáku s CCD chipem odhaleno CVO(C)KARSTVI - viz příspěvek vedle.

Měli jsme 3 luštící varianty/hypotézy: 1) nějaké ovlivnění blikání tím druhým vypínačem, 2) švenkování foťákem při focení přes štěrbinu - vlastně upravené blikátko z druhého ročníku Po škole, když to tu čtu, tak jsem rád, že jsme do toho nešli, i ikdyž by se to možná povedlo, 3) fotorezistor v portu pro mikrofon (tzn. v podstatě autorsky, jak jsem pochopil).

Radkovi se do zapojování moc nechtělo, ale Zdeněk našel návod, kde je to fakt jednoduché. Já těmhle věcem zas tak nerozumím, tak tam kluci dnes dorazili s tím fotorezistorem a na druhou návštěvu to dali.

Tomáš (Distribuovaná DuJour a širší spol.) píše, dne 27. 8. 2017 ve 18:34

Rád bych se podělil o naše haluzné řešení na první dobrou, zvlášť když teď vidím, jak složité to pro některé bylo. Ta finta byla mít s sebou pouze obyčejný android mobil. Jeho nahrávání videa samozřejmě zoufale nestíhá už po "Milí účastníci", ale ke konci se na snímcích samy od sebe objeví podivné pruhy: http://stuff.krakonos.org/files/Zarovka-1.jpg a poslední snímek je dokonce úplně jasný: http://stuff.krakonos.org/files/Zarovka-2.jpg (žádný pohyb, jen mobil přiložený ke světlu). Ať žije laciná elektronika! :-D

Bylo potřeba nahrát to vícekrát (pauzy mezi snímky) a prohlédnout pak po snímcích na notebooku, ale vyšlo nám "...tale v muzeu cvokarstvi" a to už stačilo. I když ten střední úsek bychom z toho museli skládat dost sofistikovaněji (tam vychází o dost méně než celé písmeno na snímek).

Vladan (Opravte Tykadla) píše, dne 5. 10. 2017 ve 22:07

Je, tak jsem ty fotky nestihl ...

Marwin (Freezy Bee) píše, dne 13. 11. 2017 ve 22:31

Taky by mě zajímaly, protože nechybělo mnoho a měli bychom to podobně. Tohle je jeden frame z videa natočeného na hodně starý foťák, kde vznikl podivný artefakt - který málem šifru zruinoval. ;) Objeven až doma a ještě spíš náhodou (kolega to na něm prostě zastavil při přehrávání).
Posílám pro zajímavost a pobavení: http://marwin.cz/priv/cvrkot-haluz-37c8e736.png
Kdyby těch videí natočil víc, skoro určitě bychom to dali na jednu návštěvu, byť značně neautorsky...

Podle slovníku jsme z toho odhadli, že poslední slovo bude CVOKARSTVI nebo CVOCKARSTVI. Jiná možnost prakticky nebyla. Bohužel (no, tipuju, že spíš autorským záměrem) se to muzeum jmenuje "cvokařské", takže jsme ho nevygooglili. Osobně jsem čekal, že jde o opisný protihaluzící název pro nějaké normální železářství.

Jirka (Krabice ve slevě) píše, dne 31. 8. 2017 ve 18:41

dostal, nechystate se v sobotu 2.9. pro 4?

Caster (Dost et al.) píše, dne 31. 8. 2017 ve 20:28

Ještě nevíme, část týmu jde na Kokořínský komár. Určitě napište na cast3r@gmail.com ať se tu nenaháníme, díky.

Lu (Divocí Tučňáci) píše, dne 15. 6. 2017 ve 19:04

Zajímalo by mě, jestli je tu někdo, kdo to natočil na první dobrou. My tam byli 2x. Ostatně na Gryble taky, kvůli Poutnickému prasátku. Takže sice chápu frustraci Koťat ze čtyřky, ale je to už skoro standard se vracet na místo činu, ne? :-) (Btw. na start jsme táhli tím vedrem 4 děti a 3 z nich dorazily v 16:05, takže rozdýchavat neúspěch jsme už taky museli).

vynechány 4 příspěvky (zobrazit)
Tomáš (Opravte Tykadla) píše, dne 19. 6. 2017 v 10:22

Pokud jde o možnost dát tuto šifru na "první dobrou", pak to určitě jde. Ale považuji to za velmi nepravděpodobné. Ze tří dosud publikovaných typů řešení by to znamenalo mít štěstí na okolnosti:

- v případě prostého filmování by to znamenalo mít kameru, která umí snímat extrémně vysoké množství snímků za sekundu,
- u fotodiody by s sebou musel mít vyzvedávač brašnu technických vychytávek (kdoví, co budeme potřebovat příště - odhaduji, že nějaké optické hranoly na rozklad světla nebo papírky na určování pH),
- u foťáku to chce mít jenom nápad.

Protože použití fotoaparátu považuji za technicky nejjednodušší, popíši náš postup. Záznam optického vysílání zvládne v podstatě každý fotoaparát, který umožňuje snímání na delší čas (pokud možno manuální nastavení času). Pak už jde jen o zaostření, doplnění clony a ISO (to může být automatické). Vhodné je také zastínění většiny zdroje (vytvoření štěrbiny). Pak už je to jenom o časování a přizpůsobení rychlosti pohybu foťáku (při těch posledních písmenech se musí s přístrojem cuknout hodně rychle a trefit správnou část vysílání). Záznam pak dává nádherné světelné čárky různé délky, které se dají číst rovnou z aparátu.

Vašek (Výletníci) píše, dne 24. 7. 2017 v 8:44

3) "Mít jenom nápad" naštěstí přišlo (a zrcadlovka s sebou, ale to je default). Ani jsme nezastiňovali, v samotné té lampě se světlo všelijak odráželo a někde na pravém spodním rohu ve velice úzké tečce. Tak jsme si odpočítali vždycky 11, 12, 13, 14, 15, 16 sekund od začátku a udělali fotku 2'', z toho to šlo pěkně nasekvencovat. Viz výřez z jedné z posledních fotek: http://i.imgur.com/mfFYQAD.jpg

Medrijan (Hakuna Matata) píše, dne 26. 8. 2017 v 7:22

Sakra, tohle byl jeden z mých prvních nápadů... Ale přišlo mi to jako blbost, takže pak nakonec zvítězila fotodioda... No měl jsem to aspoň zkusit a mohli jsme to mít už na druhou návštěvu a bez frustrací :-D

Pegas (Korupce na Slunci) píše, dne 31. 7. 2017 v 8:40

No, tak včera na počtvrté odloveno. Arduinem. Uf!

Medrijan (Hakuna Matata) píše, dne 26. 8. 2017 v 7:09

My to dali Arduinem napotřetí :-D Ale konec byl stejně masakr...

Réza (Kostel sv. Jiljí) píše, dne 5. 7. 2017 ve 16:37

Dvě návštěvy, podruhé s Arduinem a fotorezistorem. Ze 240 fps videa z iPhonu jsme dostali zprávu jen po "nachází ve starém", přičemž starému jsme moc nevěřili. To bylo docela frustrující. Ale co už - je to. Vážně jsme žili v tom, že všichni ostatní asi tahají po kapsách nějaký supernadupaný přístroje, protože podle průběhu pořadí to vypadalo, že to měli okamžitě. Tak ne. To mě celkem uklidňuje. Až to bude 200 km od domova stejná situace (tj. chybí vybavení, musíme se vrátit), už mi to tak legrační připadat nebude.

market (Squeak!) píše, dne 6. 7. 2017 ve 22:22

Dal to vůbec nějaký tým při/ po první návštěvě? My jsme tam byli 2x.

Vašek (Výletníci) píše, dne 24. 7. 2017 v 8:30

Já jsem měl při první návštěvě zrcadlovku, protože jsme se fotili pro Poutnické. Tak jsme to nejen nafotili (asi na 50 snímků různých překrývajících se úseků), ale měli řešení ještě po cestě zpátky.

Aleš (Šifra sem, šifra tam.) píše, dne 12. 7. 2017 ve 17:30

Přidal bych příspěvek, jak jsme to dělali my. Půjčili jsme si rychloběžnou kameru (1000 FPS), ze které jsme skrz ffmpeg vydolovali tohle: https://ctrlv.cz/Gqb4, ale jak si laskavý čtenář zjistí, text končí u Starého Rožmitálu. Naštěstí jsme ještě měli fotodiodu do mikrofonního vstupu, ze které jsme zjistili zbytek. https://ctrlv.cz/9CLY

Karel (Kanonický divisor) píše, dne 23. 6. 2017 ve 15:47

Po tezkem boji vylusteno z 60fps videa z mobilu ktery snimal bily papir.
Postupy
- rozklad na framy + prumerovani jasu pres cely frame
=> precteno po DALSI SIFRA
- rozklad na framy + prumerovani jasu pres jednotlive radky framu
=> precteno po SE NACHAZI
- rozklad na framy + prumerovani jasu pres jednotlive radky + fitovani takto vznikleho signalu zrychlujici se morseovkou prumerovanou v case (simulace expozice daneho radku)
=> precteno az po ROZMITALE VE CV (ale tim VE CV si nejsem moc jisty)

Vojta (Pomocná škola) píše, dne 23. 6. 2017 ve 16:10

Tak to je krutý přístup. "V" dobře je, "E CV" dobře není. Takže asi docela klika. :)

Marek (Želvonohý) píše, dne 11. 7. 2017 ve 23:27

Tohle jsme dělali hodně podobně, dokud jsme měli 60fps záznam (taky fitting přes víc záznamů). Pak tam naštěstí zašel kolega s 240fps a to už šlo luštit z řádků očima

Stránka: 1 2 >>