Menu

Často kladené dotazy

Nenašli jste tu, co jste hledali? Napište nám na po@skole.cz!

Diskusní fóra

Co můžeme diskutovat na veřejném diskusním fóru?
Jen to, co vědí i všichni ostatní. Máte-li dotaz k něčemu, co jste se dozvěděli z šifry nebo z jejího popisu, pokládejte ho pouze ve fóru k příslušné šifře. Máte-li dotaz k něčemu, co ostatní třeba nevědí, položte ho radši mailem přímo orgům.
Můžeme na veřejném diskusním fóru řešit nápovědy?
Řešení konkrétních podrobností o nápovědách, nad rámec toho, co jsme napsali do pravidel, na veřejné fórum také nepatří.

Týmy

Smí tým při vyzvednutí šifry doprovázet i nečlenové týmu?
Pokud se doprovod nebude zapojovat do hry, tedy zejména nebude vyzvedávat samotnou šifru a nebude poskytovat své znalosti, dovednosti a nápady k vyřešení šifry, tak být členem týmu nemusí.
Kde je hranice mezi tím, jestli se nečlen zapojuje nebo nezapojuje do hry?
Nečlenové mohou: pasivně dokumentovat postup týmu, zajišťovat bezpečnost týmu během získávání šifer nebo nápovědních kódů. Nečlenové rozhodně nemohou: vyzvedávat šifru nebo kód pro nápovědu, sdělovat encyklopedické znalosti. Pokud si nejste jisti, zeptejte se organizátorů.

Prasátka

Lze některé prasátko získat vícekrát?
Ne, každé prasátko lze získat nejvýše jednou.
Musí děti, které se účastní výletu kvůli Výletnímu prasátku, být členem týmu?
Nemusí, pokud se nezapojují do hry (viz otázka v sekci Týmy). Účast na společné fotografii není chápana jako zapojení do hry.
Děti na výletě můžete sdílet s jiným týmem, můžete si vypůjčit děti kamarádů nebo vzít svůj oddíl. Každopádně by o tom, že nám posíláte fotografii dětí, měli vědět jejich rodiče nebo odpovědná osoba.
Jak zjistím, jaká prasátka máme?
Veškeré informace se dozvíte na stránce Aktivity vašeho týmu. Vlastněná prasátka pak jsou zvýrazněna i na Přehledu prasátek.
Podle čeho se počítá čas pro udělení prasátek?
Rozhodující je čas, který nastavíte při zadávání vyzvednutí nebo vyřešení do systému. Všechny časové intervaly u prasátek jsou plovoucí, tedy např. Maratonské prasátko získáte, když rozdíl časů vyzvednutí první a poslední šifry ze série je méně než 168 hodin.
Je možné si "střádat" prasátka bokem a říct si o ně najednou, abychom si usnadnili zisk Metaprasátka?
Nikoliv. Pro Metaprasátko se uvažují časy takto: u automaticky vyhodnocovaných prasátek zaznamenaný čas vyzvednutí/vyřešení, u ručně vyhodnocovaných prasátek okamžik, kdy na něj vznikl týmu nárok (tedy např. u Zmrzlého prasátka čas vyzvednutí šifry).
Jaký má být důkazní materiál k relevantním prasátkům (Zmrzlé, Poutnické, apod.)?
Spoléháme hlavně na férovost týmu. Jakékoliv důkazní materiály však vítáme, ideálně formou reportáže.
Počítají se u Praprasátka a Výletního prasátka i nenarozené děti?
Ano, pokud jsou na fotce dostatečně zřejmé.
Dostaneme Sociální prasátko jen za to, že nějaký jiný tým potkáme při vyzvedávání na šifře?
Ne. Měli byste se předem domluvit, šifru společně vyzvednout a o Sociální prasátko taky společně požádat. Například tak, že jeden tým uvede ten druhý do kopie žádacího mailu.
Můžeme požádat o Frajerské prasátko, až když nám na konci hry zůstanou nevyužité nápovědní kódy?
Ne. Frajerské prasátko dostanete jedině když se vzdáte nápovědního kódu, který byste jinak ještě mohli použít.

Stanoviště a šifry

Co se považuje za čas vyzvednutí a čas vyřešení šifry?
Čas vyzvednutí šifry je okamžik, kdy držíte zadání v ruce (či máte zadání před sebou, pokud v ruce držet nejde). U vyřešení je to méně jednoznačné a závisí to na vašem "smyslu pro vyřešenost." My bychom považovali za přiměřený ten moment, kdy už máte rozumnou představu o tom, které místo budete zadávat do ověřovátka.
Tvoří stanoviště trasu jako na tradičních šifrovačkách?
Ano.

Nápovědy

Získali jsme nápovědní kód, co máme dělat dál?
Zadejte ho do formuláře na stránce nápověd. Pokud je to váš první, připíše se vám automaticky Adrenalinové prasátko.
Jakým způsobem dostaneme nápovědu?
Nápovědy dáváme telefonicky. Na stránce nápověd vyplňte, v kolik hodin by se vám hodilo volat. Potom klikněte "Požádat o nápovědu". Systém vám i nám pošle potvrzovací e-mail. V reakci na něj vám pošleme telefoní číslo organizátora, který má ve vhodnou dobu "službu". Ten si s vámi popovídá o tom, co jste dosud zkoušeli, co fungovalo a co nefungovalo. Nakonec vám řekne něco, co vám z momentálního záseku pomůže.
Jak požádat o Frajerské prasátko?
Zadejte na stránkách nápovědní kód, a pak nám napište e-mail, že se toho kódu chcete frajersky vzdát. Zbytek už zařídíme.