Menu

Šifra č. 6

Stránka: 1 2 >>

HTML není povoleno, text lze *zvýraznit*

Terez (Máme tušení) píše, dne 9. 5. 2018 v 7:13

Ahoj, nechcete se někdo (Tři Petři & spol.) socializovat v Táboře? Rádi bychom tam do konce týdne zajeli, ideálně zítra :)

JK (VIND) píše, dne 5. 2. 2018 ve 17:32

Musím říct, že tato šifra pro mne představovala velmi depresivní zkušenost. Dřív nebo později člověk přijde na to, že šipka ukazuje na písmeno a že čísla v řádcích a sloupcích znamenají počet vybraných písmen v nich. Slovo TAJENKU všechna omezení bez problémů splňuje. Pak ale přijde první nekonzistence. Nutně tam musí být i písmeno "S", aby bylo splněno 5 v řádku, ale šipka na něj neukazuje... a o řádek pod ním má být jen jedno, ale jsou tam dve. Pomalu se rýsuje slovo SMAZ. Logická dedukce: Ha. Tak co tu šipku otočit, aby ukazovala na S místo na O? To by řešilo oboje. Tímto způsobem, tedy pootáčet šipky, aby byly splněny počty v řádcích a sloupcích a současně vznikl smysluplný text se podařilo dostat celé TAJENKUSMAZOTOCSIPKY, což mne jen utvrdilo v tom, že otáčení šipek bylo správné.

Důsledek byl, že jsme se na několik hodin zasekli na modifikované tabulce a nic nefungovalo. Pak jsem našel dvojici RADNICE / PRECTI, u které jsme předpokládali, že asi bude správně, jen jsme dlouho hledali, jak se k ní proboha dostat.

Takže za mne obrovské zklamání, že mezišifra šla správně vyřešit naprosto špatným způsobem.

Karel (Abakus) píše, dne 25. 7. 2017 v 10:02

Celkem me prekvapuje, ze k tehle sifre se zatim diskuse sklada jen ze shluku citoslovcu.
Za nas tym bych jako jeho tiskovy mluvci napsal, ze nam prisla zatim nejvic haluzna s absenci vnitrni logiky. Budu rad, kdyz mi to nekdo pomuze vyvratit.

Nase prvotni uvahy byly, ze pri danem natoceni sipek existuje prave jedna permutace radku a sloupcu, kde by souhlasily pocty oznacenych znaku s cisly na okrajich. Bylo by to pracne, ale elegantni. Ovsem takova permutace neexistovala ani jedna. A ano, permutace radku a sloupcu uz tu byly nedavno.

Logiku prvniho kroku jsme tedy zatim neodhalili vubec. Pokud hlavnim klicem k reseni byla cisla nad a vlevo od tabulky, pak ale existuje 1178744 kombinaci jak natocit sipky, aby pocet pismen v radcich a sloupcich odpovidal (+sipky ukazuji na unikatni pismeno, tzn. ne na jinou sipku a ne na pismeno, kam uz ukazuje jina sipka). Ze z techto milionu reseni nahodou 24 da smysluplnou zpravu, to mi neprijde jako jasne voditko.
A kdyz uz prvni krok nastavil nejaka pravidla, druhy je zase obratem zmenil. Proc se v prvnim kroku neslo "pres sipky" a v druhem ano? Vymazani prvni tajenky umoznovalo najit spoustu reseni, kde sipky ukazovaly na sousedni pismeno a dokonce asi u 8 sipek vysla poloha jednoznacne, coz snizilo stupen volnosti na unosnou mez. Takto nam vysla "RADNICE", bohuzel nic smysluplneho pred tim.

vynecháno 8 příspěvků (zobrazit)
Pegas (Korupce na Slunci) píše, dne 2. 8. 2017 ve 21:40

No, my jsme to řešili přesně tak, jak to autoři popsali.

Jako první vodítko bylo, že se nám podařilo vyhaluzit "TJENK", kde šipky ukazovaly takřka jednoznačně.

Vašek (Výletníci) píše, dne 22. 8. 2017 ve 18:49

Mně tedy přišel první krok naprosto v pohodě a druhý jsme přeskočili, protože jsme ho dělali paralelně se třetím a tam už začalo vycházet "RADNICE". Nemít Delfské prasátko už z Rožmitálu, byli bychom ho dostali tady.

Jana (Rychlá rota) píše, dne 8. 1. 2018 ve 12:15

Při otočení šipek dokonce stačilo pravidlo "vezmi písmenko ve směru šipky" - aspoň nám to vyšlo jednoznačně (některá písmena byla jasná - bylo tam jen jedno - a pak už se to postupně čistilo a čistilo a jenom v jednom kroku jsme tuším rozhodli podle textu, co vycházel, ale mám pocit, že i tak to bylo jenom jako jedno řešení).

Zuzka (Točená zmrzlina Na výletě) píše, dne 27. 12. 2017 ve 22:25

Plánujeme vyzvednutí 7 na 30.12., kdyby náhodou někdo :)

A něco pravděpodobnějšího - sice si 7 teprve vyzvedneme, ale jsme na vlně a do diskuze k 7 se stejně nedostaneme, dokud ji nevyřešíme... Pokud by někdo z těch, kdo řeší sedm chtěl výhledově socializovat vyzvednutí 8, můžeme si vyměnit kontakty vzuzi@seznam.cz a uvidíme, jestli to vyjde.

Jinak za nás nejzábavnější úloha - možná i proto, že to pro nás nebyla šifra, ale logická úloha. Jen jak podobnou známe, tak jsme si trochu ztížili zadání (ani nás nenapadlo brát nejbližší písmeno, ale hezky poctivě kterékoliv ve směru) -což zase způsobilo, že při scrablení mělo cenu spolupracovat z různých míst, přesněji psát si do slacku různé scrablicí mezivýsledky.

Lucka2 (Kočky) píše, dne 24. 10. 2017 ve 20:28

Někdo, kdo by chtel/mohl zitra (streda 25.10.) cca v 15h s nami vyzvednout šifru 7 na sociální prasatko? Volejte 737708403

Jana (JTHTN) píše, dne 22. 10. 2017 ve 22:35

Pěkné, rychlé, ještě pár takových a spravíme si chuť :)

Lukáš (ŠlukLokFuk) píše, dne 18. 9. 2017 v 11:53

ok, vypadá to jako nonogram. součet plnejch kostiček v sloupcích a řádcích je 20. kdyby to ale mělo bejt v kuse, tak to nemá řešení. kolik je šipek? 20? tak je to jasný. začíná to "tjenku", to vypadá dobře. oukej, dobrej fór, jdeme otočit šipky. deset jich je jednoznačnejch. co kdyby to byly vždycky ty písmena nejblíž šipce? cadá podruhé, cadá potřetí. super šifra, díky moc.

Tribon (Zlá koťata) píše, dne 25. 8. 2017 v 10:15

Chystate se nekdo zitra do Tabora pro spoelcne vyzvednuti?
(nekdo kdo si socialni vyzvednuti za tyden nerozmysli a nebude ho reklamovat ze to tak nemyslel :)

Tribon (Zlá koťata) píše, dne 25. 8. 2017 v 10:45

pujcime deti!

tocra (Enigmafie a přátelé) píše, dne 15. 7. 2017 v 0:00

Chceme vedoucí prasátko. Vstávám kvůli tomu v 5:30. Buďte prosím solidární :)

Vladan (Opravte Tykadla) píše, dne 17. 7. 2017 v 10:35

Njn, sociální a solidární. O to sociální vůbec nebylo potřeba se snažit ...

BTW: Společenští poustevníci se nenápadně posouvají do vedení ... dostanou k úspornému prasátku i maratónské...?

Vladan (Opravte Tykadla) píše, dne 14. 8. 2017 v 9:14

BTW: přesně tohle jsme chtěli udělat na čtyřce, jen nám to o 40 vteřin kvůli objížďkám (a dalším problémům) nevyšlo.

Ondra (Černý racek) píše, dne 1. 7. 2017 ve 20:46

Docela by se nabízelo vyzvednout sedmičku cestou na Kachnu. Akorát že prakticky všichni mí pravděpodobní spolucestující jsou zatím na Gryble :(

Stránka: 1 2 >>