Menu

Šifra č. 13

Stránka: 1 2 >>

HTML není povoleno, text lze *zvýraznit*

Vašek (Výletníci) píše, dne 17. 5. 2018 ve 23:11

Tohle bylo moc prima. První půlka řešení u Ivety v práci (Akademie věd), kde padl vanad a spousta dobrých nápadů na ostatní, druhá půlka u mě (ČVUT), kde udělala se zbytkem krátký proces PIXE (https://i.imgur.com/N5li7sD.png). A když započítám ještě zkoušení hledání kandidátů v mezičase mezi OpenStreetMap daty pomocí regexpů (bohužel jen tříprvkových) na půl periodické tabulky, "zaluštil" si celý tým dosyta :-)

Vašek (Výletníci) píše, dne 17. 5. 2018 ve 23:18

Upřesnění: chemie na AV a fyzika na ČVUT.

Vojta (Pomocná škola) píše, dne 18. 5. 2018 v 10:39

Nechcete sepsat detaily analýzy? Jsem zvědavý, možností je spousta.

Vašek (Výletníci) píše, dne 18. 5. 2018 ve 13:13

No jo, ale to bych se musel přiznat, jak se mi podařilo drobečky jedničky s trojkou v poměru asi 50:50 smíchat :-P Podívám se na to, jen ještě nevím, kdy (tj. jestli stíhám před koncem hry).

zde (Danina Banda) píše, dne 24. 1. 2018 ve 13:02

První tip: olovo+bismut+cín = pájka => Letovice.
Druhý tip: olovo+antimon+cín = liteřina => Kralice nad Oslavou
Nakonec haluzeno podle Sn v názvu obce.

Výbornej nápad; akorát si doteď myslím že titan vypadá úplně jinak. A měl jsem pocit že je drahej jak čert, že těch pár gramů by stálo tolik, že by se to orgům nevyplatilo, ergo žádný ze vzorků titan nebude.

vynechány 2 příspěvky (zobrazit)
Lucka2 (Kočky) píše, dne 29. 1. 2018 ve 17:42

Doma ne... :)

Vladan (Opravte Tykadla) píše, dne 29. 1. 2018 ve 21:07

To jste zvládli dobře, mám pocit, že sběrné dvory v širokém okolí zavírají v sobotu o půl dvanáctý, takže jste museli ihned vyrazit. My k použití sběrných surovin dospěli mnohem později, v nedělním dvoře spectrometr neměli, takže jsme čekali až do pondělka.

Lucka2 (Kočky) píše, dne 4. 5. 2018 ve 23:32

Lovili jsme zrovna maratonské prasátko, no museli jsme to dát rychle :) A člen týmu, který byl v terénu, do sběrňáku nejdřív zavolal.

Matěj (Set sail for fail) píše, dne 19. 2. 2018 ve 23:33

Princip: 2 minuty
Určení vzorků: cca 10 hodin, jeden nesprávný tip, nákup HCl a dvě nápovědy
Zážitek: vyvážený titanem :-)

Díky moc za tuto šifru! Řekl bych, že v podstatě nejde vytvářet o moc těžší šifry než na normálních šifrovačkách, aniž by byly buď hrozně pracné, plné trojanů nebo vyžadovaly neobvyklé vybavení či znalosti. Z toho mi poslední možnost přijde rozhodně nejzajímavější. Musím ovšem rovnou dodat, že my žádné znalosti nemáme :-D a znalostní šifry zatím úspěšně haluzíme. Stejně jako by mě nenapadlo, že jde nějaký fototranzistor zapojit do mikrofonního vstupu, tak jsem netušil, že by jeden z těch bájných přístrojů, o kterých jsem možná kdysi něco zaslechl v chemii, mohli mít v kovošrotu. Máme sice náhodou v týmu chemika, ale byl daleko, z fotek toho mnoho nepoznal a naše "laboratorní" postupy bych mu nepřál vidět :-) (Pro příklad jmenujme zkoumání účinků HCl na titan a vanad naráz v jedné skleničce, snad abychom neušpinili moc nádobí.) Vanadu jsme docela věřili už první den podle fotek na webu, ale mysleli jsme, že všechny vzorky jsou prvky (jinak by tam přece byla dvojitá suma), a tak na naší mapě obcí přicházejících v úvahu Tišnov chyběl – tipli jsme Crhov. Když nápověda večer vrátila sloučeniny do hry, Tišnov už nás hodně lákal (https://drive.google.com/open?id=1dI0h7B2joSeyvnSe6ZmnREiABtAqiH7g&usp=sharing), ráno jsme ještě pro jistotu provedli pár pokusů a nenápadně si jej opět telefonicky ověřili.

Škoda, že nám 13 vyšla doprostřed maratonu a nemohli jsme si s ní víc pohrát. Byla by to o dost lepší zábava na dlouhé zimní večery než počítání trojanů v 10 :-) Díky a těším se, co nás ještě čeká :-)

Miki (Set sail for fail) píše, dne 20. 2. 2018 ve 15:20

Přidávám ukázku z jednoho z experimentů (bohužel vykonaného až delší dobu po vyluštění, neboť do té doby jsme neměli k dispozici věž z malých neodymových magnetů): https://photos.app.goo.gl/EzOD2uGnb0V4GKAg2

Jak je zcela jasně vidět, jedno zrníčko titanu reaguje na magnet. Pokud se nám ovšem dovnitř mezitím nedostal bordel...

Vladan (Opravte Tykadla) píše, dne 22. 2. 2018 ve 17:29

Nám to vyšlo na "konec neúspěšného pokusu o maraton" ... stejně měli celý další týden v muzeu zavřeno (což brouky nezdrželo).

Radek (Freezy Bee) píše, dne 5. 3. 2018 ve 13:21

Nám taky pár zrníček v titanovém vzorku reagovalo na silný magnet a určitě to nebyla nečistota zvenku, protože se to dělo ještě před otevřením. Zajímalo by mě, co takové chování mohlo způsobit.

Vojta (Pomocná škola) píše, dne 5. 3. 2018 ve 17:01

Titan byl podle všeho granulát z Krollova procesu, po redukci z TiCl4 a drcení, ale před vakuovou destilací v elektrickém oblouku, tedy vzorek nepříliš vysoké čistoty a hlavně ještě zvládnutelné ceny. ;) Není tedy vyloučeno, že některá zrníčka mohla obsahovat netriviální množtsví železa či niklu.

Yeti (Spící Volové) píše, dne 10. 2. 2018 ve 19:23

By mě zajímalo, zda všichni, kdo si nechali udělat v kovošrotu nebo ústavu analýzu, dopsali všechny lidi, kteří se na té analýze podíleli, do týmu, a to podle pravidel s jejich souhlasem a před tím, než se cokoli analyzovalo.

V práci máme analytických technik celý barák a mohl jsem ty věci dát na jakoukoli XPS, RBS/ERDA, EDS/WDS, LIBS, ... Jelikož bych si ale ty analýzy neudělal sám (resp. některé ano, akorát bych se na ně musel nechat oficiálně vytrénovat, zabookovat si čas na přístroji, etc.), tak jsme to zkoumali amatérsky. Což nakonec taky někam vedlo, ale byl to celkem zoufalý boj.

Je takovýto přístup příliš mirkodušínovský? Mohu si technické provedení nějakého kroku šifry dát udělat komerčně? Co na to orgové? A Jan Tleskač?

Ondra Š. (Černý racek) píše, dne 13. 2. 2018 ve 14:18

Kovošrot je pro mě (pocitově) přibližně na úrovni hypotetické situace, kdybych se na stanoviště přesouval autobusem a přemluvil řidiče, aby mi zastavil na křižovatce, kde normálně nestaví. Ve hře mi to pomůže, ale pro daného pracovníka to není významná odchylka od jeho běžné práce a nejspíš nemusí být ani nijak zasvěcen do existence hry. Takže by mi to za zmínku v účastnících asi nestálo.

Vladan (Opravte Tykadla) píše, dne 15. 2. 2018 ve 22:19

V prvním kovošrotu spektrometr neměli, ubezpečili nás, že v druhém jej mají.
V kovošrotu jsem řekl, že bych u nějakých vzorků potřeboval zjistit složení. Pán mi zapnul přístroj, vysvětlil mi, kam mám vzorky nasypat, a kde si složení přečtu (nic za to nechtěl).

Mé svědomí mne v tomto ohledu nenutí připsat si ani jednoho z pracovníků kovošrotů do týmu.
Ty by sis Yeti připsal všechny pracovníky kovošrotů, které jsme přitom potkali?

Pokud bych si kvůli vyzvednutí nějaké šifry půjčil auto ... znamená to, že bych musel připsat člověka, kdo mi jej půjčil do týmu? Mám pocit, že je to totéž.

Václav (Freezy Bee) píše, dne 22. 1. 2018 ve 16:37

Kráása. Moc jsme se pobavili. Nebo já my co jsme něco chemikařili rozhodně! Máme z toho úžasná videa. Já znám zpaměti vzhled, vodivost a magnetickou suscebtibilitu zhruba 40ti (polo)kovů, víme jak je drahé Rhodium, a že Osmium se použivá jako platidlo v podsvětí!

Skoro mi až přišlo líto, že nakonec přišlo na bruteforce a skvělou trefu Marwina, který zvolil netradiční metodu řešení šifry - tj. vůbec se nepodívat na zadání! :))

Díkes.

Aleš (Šifra sem, šifra tam.) píše, dne 3. 1. 2018 v 9:46

Phew... zadání hezký :). A my jsme se furt nemohli sejít, tak jsme to nakonec otipovali.

tocra (Enigmafie a přátelé) píše, dne 23. 9. 2017 v 10:24

My to řešili tak, že jsme to nejdřív zkusili dát do vody, ohně, kyseliny a hydroxidu, a nakonec to strčili do prvkového rentgenu

Tribon (Zlá koťata) píše, dne 24. 9. 2017 ve 16:48

do ohne, kyseliny, zasady a pak do vetsiho ohne a to stacilo

spolecne s regularem nad db obci, praseodym a mangan maji dost podobny oxidy, olovo skoro stejny jako cin

Vladan (Opravte Tykadla) píše, dne 20. 11. 2017 v 10:17

To by mne zajímalo ... to jste dosáhli teploty tání jak vzorku 1 tak vzorku 3?
Nám se jen porušila struktura alobalu a oba vzorky se zabarvily do tyrkysových odstínů.
(Ale jen jsme standardně zatopili tvrdým dřevem).

Tribon (Zlá koťata) píše, dne 18. 12. 2017 v 0:12

kdyz se titan zahreje hodne horakem, tak prskne a zmeni barvu
SnO shori na jinak barevny oxid
Vanad neudela nic, protozer je uz urceny a obec koncici na V je obecne prijatelna :D

Evička (Brouk v hlavě) píše, dne 24. 11. 2017 ve 21:40

Děkujeme za oprášení hodně let nepoužívaných znalostí! Vanad byl jasný hned, v eshopu prvků je fotografie stejných krystalů. Titan horko težko určen až po sehnání kyseliny HCl a googlení barev různých chloridů. Ale jak jsme proboha měli z prášku poznat SnO, to teda nevim. Prvni tip byl uhlík, po revizi čichem a hmatem překlasifikováno na hnědé uhlí. Moc nám to nezapadalo do teorie, že všechno budou prvky. Nakonec díky tomu, že Tišnov máme blízko, vybruceno.
Pro zájemce doporučujeme databázi RUIAN od CÚZK. :)
Jinak nás to ale bavilo, originální nápad na šifru. Děkujeme.

Vladan (Opravte Tykadla) píše, dne 24. 11. 2017 ve 22:19

BTW: Jak se Vám podařilo vyzvednout šifru 14 z muzea v rekonstrukci?

Vláďa (Brouk v hlavě) píše, dne 24. 11. 2017 ve 22:26

Na vyzvedávání šifer ze zavřených objektů jsme už zvyklí. :)
Paní byla ochotná, domluvili jsme se po telefonu dopředu.

Tomáš (Opravte Tykadla) píše, dne 22. 11. 2017 ve 18:39

Smekám!! Tahle šifra patří do Zlatého fondu. Všechno do sebe perfektně zapadá a řešení rozhodně není zadarmo (tím nemyslím kupování sady Mladého chemika nebo spektrometru). A třešnička na dortu v podobě čísla popisného... Nádhera!

Vladan (Opravte Tykadla) píše, dne 20. 11. 2017 v 9:23

Jak to vyřešil černý racek ... během víkendu?

vynechány 4 příspěvky (zobrazit)
Vojta (Pomocná škola) píše, dne 20. 11. 2017 ve 17:14

Vanad je měkký, dá se ohnout a zlomit v ruce, takže není divu, že se do něj dá škrábat nožem.

Vladan (Opravte Tykadla) píše, dne 20. 11. 2017 ve 18:24

Njn, ale jak to máme vědět ... česká wiki píše: Tvrdost 6,7. :(

Vladan (Opravte Tykadla) píše, dne 20. 11. 2017 ve 18:37

No teď, když jsem dal googlit tvrdost Vanadu tak jsem se dozvěděl toto: Čistý kov je relativně měkký, tvrdost a křehkost způsobuje přítomnost nečistot.

Kromě toho jsem na jiných jazykových verzích wiki našel 6,7 či 7 a v samostatném článku 7.
Popis na české wiki začíná: Vanad je tvrdý ...

Takže s informacemi které jsme měli nic jiného než spektrometr nevypadalo jako rozumné pokračování ...

Stránka: 1 2 >>