Menu

21. Háj u Šumperka

Všechny partie piškvorek jsou smysluplné (i když je nejspíš hráli retardi). Zajímavé je, že každá partie se skládá z 26 symbolů (13 koleček a 13 křížků).

Napíšeme-li si v dané partii ke každému symbolu po řádcích písmenko abecedy, vítězná piškvorka nám vybere pět písmen. Konkrétně po partiích:

AINTX
DJOPS
LMPRV
EKNSX
EIORU

Všimneme si, že v každé partii se nachází shluk křížků a koleček, který je od ostatních oddělen (nedotýká se jich ani rohem). Tento shluk tvoří vždycky jeden až tři symboly na jednom řádku. Interpretujeme je jako binární soustavu (křížek 1, kolečko 0) a dostáváme čísla 1-5. Máme tedy očíslované partie.

Dále si všimneme, že každý přeškrtlý křížek je také součástí podobného shluku: je součástí jednoho až třech symbolů ležících na řádku a oddělených zleva i zprava mezerou. Také tyto shluky interpretujeme jako binární soustavu a v každé partii tím získáváme očíslování křízků ve vítězné piškvorce 1-5.

Nyní stačí seřadit partie podle jejich čísel a v každé partii seřadit přeškrtlá písmena podle jejich čísel. Po řádcích pak čteme tajenku:

PROSTREDNI LIPKA VOJEN MUS XX

Za "XX" na konci se omlouváme, nepodařilo se nám najít lepší tajenku, která by splňovala velmi přísné požadavky, které konstrukce šifry na tajenku kladla.