Menu

Šifra č. 5

Stránka: 1 2 >>

HTML není povoleno, text lze *zvýraznit*

Elif (Zvířátka) píše, dne 9. 2. 2018 ve 12:52

Zdravíme Spanilou jízdu, ak si to tu stihnete prečítať, nechceli by ste sa s nami zajtra socializovať na 6. stanovišti? :)

Komentár k šifre: Nám živec zhatil plány na čilé a chytré prasátko. Pôvodne sme kámen nedokázali presne identifikovať a chatu Živec sme na mape prehliadli, a tak sme riešenie označili za "písek, pod kamenem" alebo "kámen, na písku". Po analýze textu, z ktorého sme sa nič ďalšieho nedozvedeli, sme skúsili najbližšie spojenie "Písek, Pod skálou". Neskôr sme chatu objavili, ale predstava Google Images o živci nás o správnosti nepresvedčila a snažili sme sa šifru ďalej riešiť (P-vety? Popis budov v okolí? Návod k epoxidovému lepidlu?).

Anička (Spanilá jízda) píše, dne 21. 3. 2018 v 11:08

Omlouváme se Zvířátkům, zprávu jsme přečetli až ted...ale vidím, že sociální prasátko už máte ;)

Vojta (Pomocná škola) píše, dne 25. 6. 2017 v 0:34

V textu toho mnoho není; je tam informace o tom, že lze řešení interpretovat jako "Živec, Písek", tedy o oddělování čárkou, což snad mohlo vyloučit firmu "Kámen a písek". Dál je tam informace, že se mají použít obě složky. Zbytek je literární balast, inspirovaný návody k různým běžně prodávaným dvousložkovým přípravkům, napsaný tak, aby odpovídal složkám šifry. Nicméně i informace, že materiál je netoxický může být užitečná, například pokud by tým chtěl složky ochutnat.

Použitý písek je kvalitní pískovišťový převážně křemičitý prosívaný na 0-2mm s vyšším obsahem přírodních jílů pro lepší soudržnost báboviček. Úmyslně nemá jednoduché mineralogické ani chemické složení. Písek je vlhký, což je standardní stav, ve kterém se písek dodává, jednak proto, že jej nikdo při přepravě nechrání před počasím, jednak pro snížení prašnosti při manipulaci.

Použitý živec je čistý albit, nejsodíkatější z plagioklasů, a je roztokem sodných (>90%) a vápenatých (<10%) hlinito-křemičitanů NaAlSi3O8 a CaAl2Si2O8. Draselných hlinito-křemičitanů obsahuje minimální množství. Neodpovídá tedy bohužel píseckému živci, který je převážně draselný, ale hlavně již v přístupných dolech vytěžený. Je tvrdší (kolem 6.5 na mohsově stupnici), než ortoklas (6).

Vzorek živce z šifry tedy může plamen barvit od čistě žluta až do oranžova, rýpe do běžného skla, ale nikoli do skla lepších mobilních telefonů, a hlavně nešumí v kyselině, neboť ač obsahuje vápník, neobsahuje uhličitanovou skupinu.

vynechány 4 příspěvky (zobrazit)
Ondra (Černý racek) píše, dne 30. 6. 2017 ve 20:35

Tyhle organizátorské geekovské vsuvky z různých podivných oborů bych prosil v diskusi po každé šifře. A po ukončení hry knižně.

Maria (Pomocná škola) píše, dne 30. 6. 2017 ve 21:15

Tribon: Definujte oranžovou až červenou. S ohledem na zkušenosti z šifry Chochol si dovoluji požadovat přesnější popis barvy. http://po.skole.cz/2015/sifry.cgi/15

NnqZ (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější) píše, dne 30. 1. 2018 ve 16:37

My jsme kámen nestrkali do ohně ani do kyseliny, ale já jsem ho oblízla. Chutnal fakt hnusně.

Ondra (JménoNeníPriorita) píše, dne 22. 7. 2017 ve 13:41

[píši za sebe, ne za tým] mě se tedy šifra nelíbila, naprosto zbytečný text, nutnost poznat živec (ani jsem nevěděl, že něco takového existuje).. navíc celý text krásně odpovídá nabíjení zbraně - na odmaštěnou plochu naneseme něco sypkého (střelný prach), přidáme náboj (symbolizovaný kamínkem, nábojem do praku), možno oddělit zátkou u některých zbraní, řešení šifry do 5-10 minut - střela, po dvou dnech při pokojové teplotě prach navlhne a nepujde tedy vystřelit, nevhodné pro děti, ... snad všechno přesně sedí a vedle strankonic je zámek Střela... to by mě osobně přišlo jako hezké řešení odkazující na pěkné místo, nevím jak zbytku týmu...takhle jsme si jen zanadávali a hra se nám líbí čím dál méně, ještě jsem zde asi neviděl šifru, která by se mi výrazně líbila, doufám, že budou lepší časem, pokud to vydržíme.. navíc člen vyzvedávající tuto šifru říkal, že na tom místě nebylo snad nic zajímavého, obyčejná vilová čtvrť, nedalo by se to umisťovat lépe? (muzeum cvokařství sice šlo, ale čekání na nejbližší spoj do strankonic dvě hodiny je nic moc, není tam co dělat...)

Jana (Rychlá rota) píše, dne 6. 1. 2018 ve 23:06

Tak to do mě teda ve škole namlátili - mastek, sůl kamenná, kalcit, fluorit, apatit, křemen, živec, topaz, korund, diamant :-D.

Kubaq (Hakuna Matata) píše, dne 16. 10. 2017 v 9:28

Písek byl celkem hned. Po neúspěšném Kamenu a písku se nám pak podařilo najít na mapě i chatu Živec.
Trochu mě zklamalo, že při pondělním telefonátu mi pan vedoucí oznámil, že vyzvednutí půjde až v sobotu. Více mě zklamalo, že (ačkoliv jsem mu říkal, že bychom si tam pak rádi dali oběd a on odpovídal, že by to neměl být problém) na místě byly jen utopence, které jsem dětem dávat nechtěl..
Po návštěvě Mraveniště jsou ale všechny křivdy zapomenuty. I já (30+) jsem tam běhal chodbičkami, jako by mi bylo 5. S dětmi vřele doporučuju!!

Jirka (Pomocná škola) píše, dne 16. 10. 2017 v 9:52

Živec teď, mimo hlavní sezónu, bohužel funguje v omezeném provozu. Včera jsme na místo přidali navíc krabici s šiframi dostupnou 24/7.

Jsme rádi, že jste si užili Mraveniště!

Kubaq (Hakuna Matata) píše, dne 16. 10. 2017 v 11:50

Já to chápu, stavovali jsme se tam (i ve Strakonicích) v rámci dovolené na Šumavě a mimo víkend to tam bylo všude jak po apokalypse - sehnat otevřenou restauraci, pekárnu a občas i infocentrum bylo místy nemožné... Původně jsem myslel, že se na Živci stavíme hned v pondělí a ještě pak třeba (v případě vyluštění) vyzvedneme během týdne další šifru. Nakonec bychom už pro ni ale stejně nejeli, takže to zdržení ničemu moc nevadí...

Jana (Rychlá rota) píše, dne 6. 1. 2018 ve 23:04

Co je to Mraveniště? My tam byli v rámci lovu na prasátka a skončili jsme v osm večer za tmy. To vypadá na hezký tip co s dětmi.

Jana (JTHTN) píše, dne 16. 10. 2017 ve 17:31

Moc pěkná šifra. Po provedení akce se složkami bylo jasné, že je to prostě "šutr v písku", Písek se nabízel na první dobrou (od Strakonic, co by kamenem dohodil). Chvíli jsme si lámali hlavu, vyzkoušeli Kámen a písek v Krumlově, pak jsme vybrainstormovali, že když písek je Písek, tak kámen asi nebude úplně Kámen, recepci mají penziony a hotely, čárka odděluje zadávání adresy v mapě a pak už jen stačila chvilka googlení a ověření zadáním řetězce "Živec, Písek" na mapy.cz. A voila. Po tříměsíčním záseku na blikátku jsou průchodovky příjemnou změnou. Těšíme se na další!

Vašek (Výletníci) píše, dne 22. 8. 2017 ve 22:04

Taky jsme si prošli svojí rundou nesmyslů. Můj retrospektivně nejvtipnější moment byl povšimnutí, že máme vzít „složku A“, ale přitom „obsah sáčku se složkou B“. V sáčku je kámen a papírek, tak že by šlo o to, že chybějí NŮŽKY?

Vlastně se tu můžu podělit o celé povídání o našich čtyř hodinách se zadáním jasným nad zlato, když už to máme všichni za sebou.

https://drive.google.com/open?id=0BweZSe6UUrFKc0xDX2djZHZFWjg

Aleš (Šifra sem, šifra tam.) píše, dne 24. 7. 2017 ve 14:55

Pro vyzvedávající je dobré vědět, že místo zavírá v šest večer, ale na jeho webu to není napsáno. Recepční se také údajně divila, že: "To ještě běží?"

Andy (Pomocná škola) píše, dne 24. 7. 2017 ve 15:19

Ahoj, diky za info, doplnime do popisu.

Karel (Abakus) píše, dne 17. 7. 2017 v 9:56

Zajimalo by me, jestli je to nejaky matfyzacky metahumor, ze se sifra nachazi kousek od vrcholku (a rozhledny) Jarnik.

market (Squeak!) píše, dne 18. 7. 2017 ve 12:44

Škoda to nezakomponovat do zadání 😀

market (Squeak!) píše, dne 23. 6. 2017 ve 13:44

squeak! squeak!

vynechány 2 příspěvky (zobrazit)
Miki (Set sail for fail) píše, dne 23. 6. 2017 ve 20:01

sail! sink!

Tribon (Zlá koťata) píše, dne 24. 6. 2017 ve 23:25

Cukrů!

Réza (Kostel sv. Jiljí) píše, dne 13. 7. 2017 ve 13:15

jil! jil!

Honza (Modré medúzy) píše, dne 30. 6. 2017 v 7:44

Text jasne vedl na pivo: Vezmu cistou sklenici, do ni dam neco zluteho a na to neco bileho. Je to oddelene carkou. Piti trva 5-10 minut (ale taky to muze byt, ze nejblizsi pivovar je 5-10 minut daleko). Je to netoxicky, ale nevhodny pro deti, atd. Takze trochu zklamani, ze ten text byl krome prvni vety vlastne k nicemu :-(

Tesim se na dalsi sifry!

Miki (Set sail for fail) píše, dne 2. 7. 2017 ve 15:51

To se mi teda nezdá, resp. rozhodně text na pivo nevede "jasně" :) O barvách tam nic není, dokonce je tam doslova "obsah sáčku se složkou A". Místo "nevhodné pro děti" se píše "mimo dosah dětí do 3 let – obsahuje malé části", což pivo taky dost jasně vylučuje.

Stránka: 1 2 >>